November 13. – A Magyar Nyelv Napja

Mit jelent nekünk a magyar nyelv? Az egyik legfontosabb dolgot az ember életünkben: anyanyelvet. Ezt a nyelvet tanultuk meg elsőként szüleinktől, a környezetünktől, ezen a nyelven ejtettük ki az első szavakat, ez alakította világképünket.

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a napon a figyelem központjába kerüljön kulturális örökségünk és nemzeti identitásunkat jelentő ékes anyanyelvünk.

A magyar nyelv szavainak érezzük az ízét, a zamatát, ehhez kötődnek gyermekkori emlékeink. Legfontosabb feladatainkhoz tartozik az anyanyelv megőrzése, ápolása, fejlesztése. Ezt a feladatot a család mellett a magyar oktatási intézmények végzik az óvodától az egyetemig.Ez a nap alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szektor számára a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

Egyéni és közös felelősségünk is nyelvünk tisztaságának megőrzése, ápolása, fejlesztése. Rajtunk múlik, hogyan adjuk tovább gyermekeinknek nemzeti örökségünk, fennmaradásunk e fontos eszközét!

Skip to content