JÓ HANGULATOT VARÁZSOLTAK A VÉSZTŐI NÉPDALÉNEKESEK A HÉTVÉGÉN A LIBÁS TANYÁN!

Csősz Ferenc

Heten vitték jó hírünket a Tanyasi konyhák II. főzőversenyére 2020. október 17-én, szombaton a Libás Tanyára. A főzőverseny a Libás Tanya és a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) szervezében valósult meg. A rendezvény célja a tanyán élők segítése, tanyahálózatok kiépítése, valamint az egymás közötti áruforgalom növelése.

Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke elmondta, hogy rendkívül fontosnak tarták a nyitott tanyagazdaságok hálózatának a bővítését és népszerűsítését. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy a tanyasi élet mindennapjait bemutassák az érdeklődők számára, valamint a tanyák szolgáltatásait – mint közösségi színtereket – népszerűsítsék. A Libás Tanya Molnár István tulajdona, amely Tarhos külterületén található. A tanyát a Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretében újították fel, ahol kialakításra került egy Kultúrpajta.

A Kultúrpajta 2018-tól ad otthont a térség tanyasi közösségi programjai számára. A Tanyasi konyhák főzőversenyén hét csapat mérte össze főzőtudását. A verseny a Márton nap jegyében zajlott, így a főzőcsapatoknak egy három fogásos, libából készült tanyasi ételsort kellett elkészíteniük sparhelton. A felhasznált alapanyagok 99%-a, a tanyákról származott, így a kilátogató vendégek különleges portékákkal, ízekkel találkozhattak.

Amíg a főzőverseny folyt, addig Tarhosról, Vésztőről, Bélmegyerről, Békésről, Mezőberényből, Dobozról és Szatymaz településéről érkezett vendégek megismerkedhettek a régi és a mai tanyasi élet szépségeivel, nehézségeivel, nótázhattak és rendkívül finom, libából készült ételeket kóstolhattak.

A rendezvényen részt vett a Duna Televízió Önkéntesek című magazin forgatócsapata is, így nagy örömünkre szolgál, hogy – a Vésztőről delegált látogatók remek hangulatot varázsoltak a népdalénekléssel – november 1-jén kerül bemutatásra a rendezvény összefoglaló anyaga.

Lingurár Tímea közösségszervező

Fotó: Varga Zoltánné

Next Post

A Szociális Munka Napja: november 12

A közösség, a társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a Szociális Munka Napját. A Szociális Munka Napja az International Federation of SocialWorkers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez kötődik. Ezen a napon azoknak az elesettekért, kirekesztettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgozó szakembereknek mondunk köszönetet, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és szakmai alázattal […]
Skip to content