JÓKEDVŰEN GYÚRTÁK A KOLBÁSZOKAT A II. VÉSZTŐI DISZNÓTOROS FESZTIVÁLON!

A legtöbben azt vallják, hogy a kolbász csak akkor az igazi, ha saját maguk gyúrják, ízesítik és töltik – erről bizonyosodhattunk meg február 22-én Vésztőn, a második Vésztői Disznótoros Fesztivál és Pálinka mustrán, amely a Sinka István Művelődési Központ és Vésztő Város Önkormányzatának közös rendezvénye. A tizenhét induló csapat nagyja a mindenki által ismert recept alapján gyúrt és ízesített, de voltak, akik titkos hozzávalókat is felhasználtak a még kulinárisabb ízélmények elérése érdekében.  

Szerencsére az időjárás is kedvező volt a reggeli látvány disznóvágáshoz, ahol a böllér és segítői a kétszáz kilós hízót profi módon, alig két óra alatt megperzselte, kaparta, vágta és már fel is dolgozta a sütéshez, főzéshez! A Szépkorúak Nyugdíjas Egyesület Turbucz István vezetésével készítette kora reggel a hagymásvért, majd a töltött káposztát. Az egyesület elnöke elmondta, hogy a mai nap a fel nem használt húst ledarálják, amit begyúrnak és megtöltenek, hogy nagyon finom száraz kolbász legyen belőle a majálisra, amit a civil szervezetek fognak közösen elfogyasztani a jeles napon.  

Míg az asszonyok sürögtek-forogtak, addig a sátorban hivatalosan is megkezdődött a megnyitó. A rendezvény megnyitóján részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Karakas Anikó Vésztő Város polgármestere, Fabulya Attila pálinkamester, valamint Varga István és Bondár Károly zsűrielnökök.

A képen: Karakas Anikó Vésztő Város polgármestere, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Varga István zsűri, Bondár Károly zsűri, Fabulya Attila pálinkamester

Elsőként a városvezető, Karakas Anikó köszöntötte a versenyző csapatokat és a kilátogató vendégeket. A polgármester asszony köszöntő beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a rendezvény közösségteremtő ereje és a hagyományok ápolása, majd jó versenyzést kívánt. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy nagyon fontos minden ilyen rendezvény, ami a hagyományápolást mutatja be az utókor számára, és hivatalosan is megnyitotta a fesztivált.  

A köszöntő után elrajtolt a kolbászgyúró és kolbásztöltő verseny. Minden csapat felkészült a megmérettetésre, és beszerezve a megfelelő technikai eszközöket, fűszereket, és a munkafolyamatok pontos elosztásával nekivágtak a versenynek. Természetesen minden csapat odafigyelt, hogy meglegyen a megfelelő folyadékpótlás, aminek elmaradhatatlan része a pálinkával való koccintás volt az asztaloknál.

A fesztivál zenei hangulatát Horváth Robi alapozta meg. Az ebéd után a Megafon együttes foglalta el a színpadot, akik klasszikus mulatós zenével fokozták a fesztivál jó hangulatát.

A kolbászokat Bondár Gábor és Varga István bírálta. Nagyon sok igazán finom, egyedi ízvilággal találkozhatott a zsűri, akik külön pontozták az asztalok terítését, a higiéniát, valamint a felhasznált alapanyagokat és a színvilágot is kíméletlenül nézték!

Fabulya Attila okleveles pálinkamester zsűrizését lehetett meghallgatni a pálinka szerelmeseinek a művelődési központban, valamint kérdezhettek is az adott bírálatról. A pálinkamester elmondta, hogy a pálinkamustrára nevezett versenyzők párlatainál a pálinka illatát, zamatát és ízét fogja pontozni. A pálinkabíráló zsűri csapatát erősítette Pap Roland, Berényi Pál, Gelle Krisztián valamint Elek István és fia, Elek Attila. A pálinkabírálat során részletesen kielemeztek minden beérkezett mintát az értékelők. Nagyon sok igazán finom, egyedi ízvilággal találkozhatott a zsűri. A minta között szerepelt mangó, berkenye, körte, kékfrankos törköly, szilva, szamóca, cseresznye, birs, földieper és kajszibarack is.  

A versenyzők, szurkolóik és a kilátogatók igazi bulihangulatot teremtettek kora délutánra. Természetesen a jókedvű adományozás sem maradhatott el a rendezvényről, hiszen hagyományos disznótoros ételeket kóstolhattak jelképes összeg fejében a kilátogatók, ezzel is támogatva a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületet. 

Mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést. A kolbászkészítők között különdíjban részesült a Barátság Nyugdíjas Egyesület. Harmadik helyezést ért el Vésztő Város Önkormányzatának csapata, második lett a Vésztői Polgárok Egyesülete és az első helyet a Szabó Pál Általános Iskola seperte be! 

A pálinkamustra eredményhirdetése következett ezután. A pálinkamustrára nevezőket emléklappal díjazták, valamint bronz, ezüst és arany minősítésben részesültek a legjobbak.

Bronz minősítésben részesült:Dézsi László vadkörte párlata,Nemes József birsalma párlata,Sándor Mihály szilva párlata,Csüllög Irén szilva párlata,Szabó Sándor szilva párlata,Nemes József szamóca párlata.
Ezüst minősítésben részesült:Rábai László berkenye párlata.Dézsi László Irsai Olivér pálinkája.
Arany minősítésben részesült:Molnár Mihály kékfrankos törköly párlata,Molnár Mihály cserszegi fűszeres párlata.Dézsi Csaba cseresznye pálinkája.
Vésztő legjobb pálinkájának címbirtokosa Nemes József lett kajszibarack pálinkájával.

A délután folyamán a kilátogatókat és a mulatókat a szolnoki születésű dalos pacsirta, Dóree várta, aki remek hangulatot varázsolt! A Disznótoros fesztivál este hat órakor került lezárásra.

Next Post

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT ÜNNEPELTÉK VÉSZTŐN

Idén is színvonalas ünnepi műsor közvetítette a magyar kultúra csodálatos ékszereinek szépségét, jelentőségét. A Sinka István Művelődési Központban a képkiállítás mellett megtekinthető volt a Szabad Ötletek Színházának Wass Albertre való megemlékezése!  A Vésztő Városi Könyvtár minden évben nagy szeretettel és odafigyeléssel emlékezik meg hazánk egyik legnagyobb magyar költőjéről, politikusáról, nyelvújítójáról. […]
Skip to content