Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület

Szőnyegszövés (lábtörlők, rongyszőnyegek, faliszőnyegek, párnák, tarisznyák)

Az egyesület 1992-ben alakult azzal a nemes céllal, hogy a különböző sérüléssel élő gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket segítse. Hosszú távú stratégiai céljuk: egy életen át tartó olyan gondoskodás biztosítása, mely a leépülés helyett, értelmes hasznos értékteremtő mindennapokat kínál. Közelebbi céljuk, hogy meglévő ingatlanjaikat, eszközeiket szolgáltatásaikat mindjobban igazítsák az ellátottak (értelmileg akadályozott, autista, Down szindrómás, halmozottam sérült stb.) speciális szükségleteihez.

 

Szociális Foglalkoztató Program keretében jelenleg ellátott fiataljaik többségének intézményen belül munka-rehabilitációs és fejlesztő felkészítő foglalkozást biztosítanak. A következő mesterségeket próbálhatják, tanulhatják: Kreatív műhely, szőnyegszövés, konyhai kisegítő munkák, zöldség- és dísznövénytermesztés, gyümölcsfeldolgozás, állatgondozás, parkgondozás, takarítás.

A lehető legszínvonalasabb felkészítésen keresztül az egyénre szabott praktikus munkafázisok biztosításával járulnak hozzá a pozitív jövőkép alakulásához. Az egyesületben a szőnyegszövés 2002 óta szakkör keretében rendszeresen működik, Varga Gizella szőnyegszövő szakoktató vezetésével. A fiatalok ügyesek, kitartóak és örömmel végzik a feladatokat. Készülnek használati és dísztárgyak: lábtörlők, rongyszőnyegek, faliszőnyegek, párnák, tarisznyák stb.

Eredményeik:

  • 2004. április 4.: Bemutatkozás a Sárrét Múzeumban (Szeghalom)
  • 2005. április 29.: „Különdíj” A VI. Dél-alföldi Regionális Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatban (Békéscsaba)
  • 2007. április 30. : I. Díj (közel 700 munkából) A VII. Dél-alföldi Regionális Gyermek-és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatban (Békéscsaba)
  • 2007. július: Országos I. díjazott berke Tímea és Molnár Balázs munkája az ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége
  • 2009. május 22. : I. Díj (557 munkából) A VIII. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatban (Békés)

Elérhetőségek: 5530 Vésztő, Toldi u. 11.

Next Post

Bemutatkozás

A vésztői városi könyvtár több mint ötvenéves működési múltra tekint vissza. Községi könyvtárként jött létre 1962-ben. Kezdetben egy polgárházban bérelt szobából állt, amit fokozatosan fejlesztettek, olvasótermet, gyermekrészleget, raktárt alakítottak ki ugyanebben az épületben. 1971-ben szűkös anyagi helyzetére hivatkozva a községi tanács a kultúrházba költöztette a könyvtárat, szűk, dohos, félreeső helyiségbe. A Városi Könyvtár jelenlegi helyére […]
Skip to content